Du skal logge ind for at skrive en note

Selvom kvinder fik ret til at stemme og blive valgt til Folketinget i 1915, var det først i slutningen af 1970’erne, at over 20% af Folketingets medlemmer var kvinder.

I 1968 blev den unge socialdemokrat Lene Bro (1936-95) valgt til Folketinget. Hun klædte sig efter datidens mode i hotpants og stramme bluser og viste sig glad frem for fotograferne. Hun blev mere kendt for sit udseende end for sin politik, og dette var andre unge kvinder, som blev valgt til Folketinget, bevidste om. Heriblandt var socialdemokraten Ritt Bjerregaard (f. 1941), som blev valgt ind i 1971.

Du skal logge ind for at skrive en note

Ritt Bjerregaard om unge kvinder i politik

På det tidspunkt gik jeg ligesom alle andre også i lårkort og støvler, men Lene Bros historie gav mig en advarsel om, hvad jeg kunne risikere at blive brugt til.

Inge Fischer Møller, Helle Degn og jeg kom samtidig ind i Folketinget i 1971 og vi talte om, at vi ville undgå en sådan rolle som Lene Bro i sine hot pants havde fået. Så det første år herinde i Folketinget gik jeg stort set kun i lange bukser - et par ruskindsbukser og så med nogle få forskellige bluser. Jeg modarbejdede helt bevidst at blive påduttet en bestemt rolle, som jeg alt for nemt ville have fået, fordi jeg ellers vitterlig kunne lide smart tøj, og var fotogen.

Du skal logge ind for at skrive en note

Socialdemokraten Helle Degn (f. 1946) blev gravid året efter, at hun blev valgt ind. Tidligere måtte kvindelige politikere melde sig syge for at kunne holde fri fra arbejdet i perioden efter fødslen. Men Helle Degn blev den første folketingspolitiker, som fik ret til at holde barselsorlov.

Du skal logge ind for at skrive en note
ISBN: 9788761662996. Copyright forfatterne og Systime A/S 2018